Winter in Roemenie

Nu hoor ik jullie bijna denken bij het zien van deze foto. De mensen hebben het zo arm, en toch hangt er een schotel boven de deur, wat het logische gevolg heeft dat er ook een TV binnen staat. We mogen over een heleboel dingen oordelen en denken dat we ergens invloed op hebben, maar hoe arm de mensen ook zijn, een TV hebben ze altijd. De TV zit vastgenageld in de Roemeense cultuur en krijg je er ook niet zomaar uit en zover mogen we ook niet oordelen over mensen. Voor mezelf hou ik het er maar op “ze kunnen beter TV kijken dan stelen, want in de winter kunnen ze ook niet zoveel doen voor de gemeenschap”. En voor wie denkt dat deze mensen alleen maar op hun kont zitten, die hebben het mis. De mensen die wij steunen, moeten werken voor elk beetje eten wat ze kunnen krijgen. Deze selectie is moeilijk, maar door mijn jarenlange ervaring met deze mensen, weet ik precies wie het op een goede manier gebruiken en wie niet.

Momenteel ben ik bezig met het inzamelen van geld voor de hoognodige voedingsmiddelen.  In Nederland zou je het dan hebben over kant en klaar maaltijden maar in Roemenie ligt dit iets anders. Bloem, zonnebloemolie, macaroni en suiker zijn de producten waar ze hele maaltijden van kunnen maken. Een banaan als extra is iets heel bijzonders in de winter voor deze mensen. Voor de hygiëne, wc rollen, want bladeren en gras zijn er verrekte weinig in de winter. De kranten zitten tussen die kieren in de muur of worden gebruikt om het vuur mee aan te steken.

Hieronder ziet u een pakket zoals wij dat geven aan de mensen. Ze kunnen daar, als ze zuinig zijn een paar weken van leven. Een groot gezin met kleine kinderen krijgt het dubbele.

We kregen via de EKPW € 1090,- binnen. Wat een mooi bedrag. We hebben tot nu toe 60 pakketten gemaakt,  3 karren hout gekocht en 2 kachels. De kachels staan nog in de garage maar ik heb er al mensen voor.

Er is nog wat in de pot en daar maken we nog pakketten van voor de Pasen. Dan is de koek op en ga ik weer sparen voor de volgende winter. Ik hoop dat mijn vriendinnen van de EKPW me dan ook weer gaan steunen.

Meer volgt.