Een nieuwe start.

Hallo allemaal,

Ja, inderdaad een nieuwe start gemaakt.
Ben inmiddels toegetreden tot het bestuur van Stichting Romana en gisteren mijn eerste officiële werk verricht.
Er kwamen mensen uit NL naar een landbouw project in DEAJ kijken van onze Stichting en ze vroegen mij daarbij aanwezig te zijn om te vertalen. Dan ga ik dus. Doordat mijn tomtom gestolen is en ik niet erg goed met dat ding in mijn auto kan werken was ik wel een beetje zenuwachtig of ik het wel kon vinden.
ik nam de korte route door de bergen maar kwam er al snel achter dat dat een slechte beslissing was want ik kwam diverse keren met de auto vast te zitten door de slechte weg na zware regenval. Okay de roest aan de onderkant is er weer af maar het is nooit zo’n leuk gehoor en ik weet niet wat er stuk kan gaan.
Gelukkig ging verder alles goed en kon ik de gekregen route beschrijving goed volgen.

Ik werd daar zo hartelijk ontvangen door Viorel en Aurelia maar ja ze waren nog in diepe rouw want iedereen weet van dat nare ongeluk met het busje met Roemenen waarvan er 9 overleden een paar weken geleden en de man die dat project doet is een broer van een van de overledenen.
ook de moeder en zijn kleine kinderen heb ik ontmoet.
Viorel is Pastor van de plaatselijke kerk en boer en begeleid met de Stichting dit hele project. Hij heeft zijn 3 hectare land aan de stichting gegeven om gratis te gebruiken.
Het zijn mensen die zich helemaal vegcijveren voor anderen.

Het is een heel mooi project.
Onze Stichting heeft daar kassen gemaakt voor groenten en fruit en een groot stuk open land. De mensen die vrijwillig komen helpen om alles te bewerken krijgen daar een gedeelte van de opbrengst uit EN HET WERKT.
Toen wij er waren werkte er 3 jongeren in de kassen voor aardbeien.
Die kunnen ze tot oktober oogsten. Verder waren er tomaten, paprika, kool, meloenen, bonen, augurken, aardappelen en wat mais.
Het zag er allemaal verzorgd uit maar wel in het begin stadium.
Er zijn nu twee kassen maar als het dit jaar goed gaat willen we dat uitbreiden met nog 3 want de 3 hectaren zijn nog niet vol want daar hebben we geld voor nodig. Er is een goede tractor maar die is stuk en het kost € 1000 om hem te maken dus moest alle grond met de hand gespit worden.

Ze hebben ook een winkel voor hun eigen onderhoud. Er is verder in het dorp een tweedehands winkel die door anderen beheerd wordt waar onze Stichting ook goederen brengt.

Het was een fijne morgen, veel opgestoken en geleerd en weer nieuwe vrienden gemaakt.

18 juni komen er weer andere mensen en dan ga ik er ook weer naar toe in de hoop dat de mensen deze projecten gaan steunen en de tractor gemaakt kan worden.

Kijken jullie ajb even op Google naar Stichting Romana dan ziet u de laatste foto’s van gisteren.

We zijn ook bezig met een bejaardenhuis in een dorpje dichtbij mij maar daar over later.

willen jullie ons steunen? NL06RABO0303664870 tgv Stichting Romana TGV G.S. de Groen

Vriendelijke groet van Ineke

PS Ik heb me aangesloten bij een groep 55+ hier in Dumbraveni en we gaan van 3-13 juli met z’n allen naar Griekenland.

Dit bericht is geplaatst in Humanitair, Projecten, Roemenie. Bookmark de permalink.